Over Zwolsche Aioli
Hoe het begon....
Ongeveer 20 jaar geleden was Jeroen, als liefhebber van knoflooksaus, niet tevreden was met het aanbod in de winkels op dat moment. Te ‘glazig’, te kunstmatige smaak… Te kort lekker. En waar was de knoflook???
Na onderzoek besloot hij het maar zelf te gaan maken. Want experimenteren in de keuken vindt hij nog steeds geweldig. Hierdoor ontstond een eigen recept, wat in de jaren steeds is geupgrade door Jeroen en wat sinds een paar jaar staat!
Vrienden vroegen erom als ze een feestje vierden. “Jeroen neem geen cadeau mee, maar we zouden het geweldig vinden als je een grote pot van je eigengemaakte knoflooksaus meeneemt!” Op den duur begon Jeroen voor elke gelegenheid ook de etiketten te tekenen en kreeg men een “persoonlijke” pot Aioli met stokbrood of een borrelpakket cadeau.
Sinds 2022 heeft de keuken van Kneijber haar activiteiten van ’thuis’ verplaatst naar een professionele keuken aan de rand van de stad. Op deze locatie kan er nog beter geproduceerd en optimaal (samen)gewerkt worden.
“Trots op de stapjes en stappen die tot nu toe zijn gemaakt. Dankjewel verkooppunten, smulpapen en ambassadeurs!”
2018
Jeroen hielp vrienden in een nieuw te openen restaurant in Amsterdam, hier werd hem de vraag gesteld of ‘Jeroen’s Zwolse Alioli’ op de kaart mocht komen bij hun ‘Thúskomme’… Daar is het idee van Zwolsche Aioli geboren. Toen steeds meer mensen er ‘lucht’ van kregen, besloot Jeroen er echt ‘een potje van te gaan maken.’ En zo begon het verhaal van de Lekkerste Zwolsche Aioli…
In april 2019 stond Jeroen met zijn Zwolsche Aioli voor het eerst op een streekmarkt, de Smaak van Zwolle. Een groot succes, zo bleek! Alle Zwolsche Aioli was binnen 3 uur uitverkocht! Enkele weken later was de eerste winkel in Zwolle als verkooppunt een feit. Bij de delicatessenwinkel van Harry ‘de Smaakspecialist ‘ vond de saus gretig aftrek.
Tijdens de productie van Zwolsche Aioli blijft duurzaamheid en lokaal (samen)werken topprioriteit . Zo werd er door ons zelf geteelde en sinds 2022 ook (Zwolse) bio-knoflook van boerderij de Huppe gebruikt. Sindsdien worden de lekkernijen duurzaam bezorgd in Zwolle met een elektrische bakfiets.
Mooi hoogtepunt! Op vrijdag 1 september 2023 is het verhaal van Zwolsche Aioli verteld in een aflevering van Binnenste Buiten. Samen met en bij De Huppe op nationale televisie.
Elly gaf aan om uiterlijk tot kerst 2023 door te willen gaan met de Keuken van Kneijber en dan verdiend met pensioen te gaan na duizenden potten te hebben gevuld… Tevens kwam er aan het licht dat Zwolsche Aioli produceren op de huidige manier meer ging kosten dan opleveren. Er moest een andere manier van produceren worden gevonden die efficiënter en kostendekkend voor lange termijn is.
Jeroen heeft per januari 2024 ‘het roer/stokje’ weer overgenomen en zou Zwolsche Aioli alleen gaan produceren. Echter lukt het niet door fysieke ongemakken om op deze schaal ‘handmatig’ door te gaan. Gelukkig was er al contact met een Zwolse fabiek, gespecialiseerd in de productie van dressings en sauzen.
Zo is er uiteindelijk begin 2024 een fabrieksrecept ontwikkeld. Maar door compleet andere regelgeving m.b.t. tot het gebruik van ingrediënten die volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), moest het recept compleet aangepast worden. Zo blijkt dat de verse knoflook NIET in pot (zoals in de Zwolsche Aioli) mocht worden verkocht. Mits gepasteuriseerd of in olie of zuur gedrenkt. Zwolsche Aioli moest dus wel aangepast worden om een groter bereik te krijgen (landelijk) en betaalbaar voor Zwolse Streken om te blijven leveren.
Na acht (8!) ‘proef-en-aanpas-rondes’, waarbij Jeroen 10 zeer kritische proefpanels (bestaande uit verkopende winkeliers, vrienden (en familie, die zijn saus al 20 jaar kennen) en bevriende chef koks alle keren opzocht om ze te voorzien van de nieuwste PROEF-versie, heeft de vernieuwde Zwolsche Aioli het levenslicht gezien. En zo kon er met de smaakmakers van dé Zwolse Sausfabriek (de Wijndragers) worden geproost in juni 2024!
De productie vindt nu plaats bij een volledig BRC-gecertificeerd (hoogste standaarden op gebied van o.a. hygiëne) bedrijf in Zwolle. Met oog voor het oude ambacht, produceren zij met de hoogste kwaliteit grondstoffen.
Dit is dé garantie voor een uniek en ambachtelijk product, met die typische EIGEN smaak!
Bijkomend voordeel is dat de saus langer lekker blijft en tot een jaar na productie goed te bewaren is! Tevens blijft de saus gekoeld, net als de huisgemaakte versie’ zeker twee maanden lekker te serveren vanuit de koelkast! (Wel even doorroeren voor gebruik)
Bovendien heeft Zwolsche Aioli zijn typische bite, smaak en structuur weten te behouden! En, niet geheel onbelangrijk, blijft Jeroen er heerlijk van van dooreten!
Sinds september 2024 is Zwolsche Aioli ook in het brede assortiment van Voets Specialiteiten terecht gekomen. Dat is een hele opsteker voor Jeroen. Dit betekent dat delicatessenzaken, kaaswinkels, boerderijwinkels, slagers, slijters en cadeauwinkels de Zwolse delicatesse kunnen bestellen en verkopen in hun winkel in heel de Benelux!
Missie geslaagd! En dan nu de rest van Nederland in om Zwolle met “dé Zwolse knoflookmayo” heerlijk op de kaart zetten! 🙂
Jeroen zou Jeroen niet zijn… Op kleine schaal maakt hij voor de Zwolse (en streek) Horeca zijn huisgemaakte Zwolsche Aioli nog zelf in de keuken.
Hou Facebook en Instagram in de gaten. Kijk op onze verkoop-pagina voor de webshop en uiteraard de verkooppunten, binnenkort (#trots op) per provincie.
KORTOM: Genieten van de Lekkerste Zwolsche Aioli!